3 valkuilen waar elke ondernemer mee te maken krijgt (en hoe die te voorkomen)

Elke ondernemer krijgt te maken met valkuilen. En die ontdek je vaak pas als je erin stapt. Dat hoeft niet erg te zijn, want door af en toe op je bek te gaan, leer je van je fouten. Maar er zijn ook valkuilen waarin je vast blijft zitten. Deze valkuilen zitten je succes als ondernemer in de weg. In dit blog geef ik je daar drie voorbeelden van en leg ik uit hoe je hiermee omgaat.

1. Stagneren omdat je geen risico’s durft te nemen

Je kunt niet succesvol worden als ondernemer als je nooit risico’s neemt. De kunst is om alleen gecalculeerde risico’s te nemen. Dus niet door ergens blind in te stappen, maar vooraf je onderzoek te doen en op basis daarvan de juiste keuze te maken.

Veel ondernemers hebben moeite met risico’s nemen. Ze weten dat ze toe zijn aan de volgende stap, maar ze durven die stap niet te zetten. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Vaak heeft het te maken met omzetstress, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Denk aan een gebrek aan steun vanuit het thuisfront of spanningen binnen het MT.

Loopt je zaak goed en heb je een gezonde omzet? Dan is risico’s nemen vaak niet nodig. Maar door nooit risico’s te nemen, loop je ook het gevaar dat je stagneert. Of erger nog: dat je omzet afneemt en dat je klanten kwijt raakt.

Wat is de oplossing?

Heb jij het gevoel dat je stagneert omdat je bang bent om risico’s te nemen? Dan helpt het om die risico’s af te pellen en in het juiste perspectief te plaatsen. Groeien kan bijvoorbeeld ook in kleine en behapbare stappen. Hieronder geef ik je daar enkele voorbeelden van:

  • Wil je personeel aannemen, maar ben je bang dat je (nog) niet genoeg werk voor hen hebt? Start dan met het inhuren van een freelancer voor enkele uren per week en kijk hoe dat loopt.
  • Wil je een groter pand kopen omdat je ruimte tekort komt? Start dan met een huurperiode van een jaar, zodat je er niet meteen aan vastzit. Je kunt daarna altijd nog kiezen voor de aankoop van een pand en voor het aanschaffen van een stijlvolle inrichting.
  • Wil je een nieuwe productlijn lanceren met hoge inkoopkosten? Verricht dan eerst een marktonderzoek om te ontdekken of er daadwerkelijk behoefte aan is. Je kunt hier bijvoorbeeld een enquête voor opstellen die je naar bestaande klanten en relaties stuurt. Ook kun je in Google Trends kijken of er hoge zoekvolumes zijn op zoekwoorden gerelateerd aan dit product.

2. Meer werken dan goed voor je is

Enkele jaren geleden publiceerde De Volkskrant een artikel waaruit bleek dat ondernemers gemiddeld 55 uur per week werken. Dat gaat om bijna zeven werkdagen. De kans is groot dat je daar niet van schrikt, omdat je zelf ook vaak overwerkt.

Overwerken is niet erg, maar wanneer het ten koste gaat van je werk-privébalans is het tijd voor verandering. Overwerk brengt ook binnen je bedrijf de nodige risico’s met zich mee. Wanneer je veel overwerkt, verlies je focus omdat je energie afneemt. De kwaliteit van je werk gaat daardoor achteruit. Ook kan dit leiden tot fysieke of mentale klachten, waardoor niet alleen de continuïteit van je bedrijf in gevaar komt, maar ook je gezondheid.

Wat is de oplossing?

Wil je minder overwerken zonder dat dit ten koste gaat van het succes van je bedrijf? Dan helpen onderstaande stappen je op weg:

  • Automatiseer repetitieve taken door gebruik te maken van software en AI. Kies bijvoorbeeld voor een digitaal boekhoudprogramma zoals Moneybird, kies ChatGPT als je persoonlijke assistent en vervang je papieren to-dolijst voor een projectmanagementsysteem zoals Trello of Todoist.
  • Besteed eenvoudige, saaie of moeilijke werkzaamheden uit aan freelancers of werknemers die dit sneller en beter kunnen. Je speelt daarmee tijd vrij om te werken aan de zaken die bij jou als ondernemer passen. Ook creëer je door te delegeren meer ruimte voor quality time met je gezin.
  • Maak een analyse van je werkzaamheden en je klantenkring met het Pareto-principe, ook wel de 80/20-regel genoemd. De stelregel is dat 20% van je klanten doorgaans 80% van je omzet genereren. En dat 20% van je werkzaamheden verantwoordelijk zijn voor 80% van de resultaten. Op basis hiervan kun je prioriteiten stellen en je tijd beter indelen.

3. Kampen met structureel personeelstekort

Het stond afgelopen week nog in de krant: de werkloosheid in Nederland is lager dan ooit. Dat klinkt geweldig, maar het heeft ook een keerzijde. Het wordt voor werkgevers namelijk steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden.

Kampt jouw bedrijf ook met personeelstekort? Dan heeft dat alles te maken met de enorm hoge concurrentie op de arbeidsmarkt. Je concurrenten zijn op zoek naar dezelfde mensen als jij, waardoor de kans klein is dat je een goede sollicitant vindt.

Wat is de oplossing?

Wil jij je structurele personeelstekort oplossen? Dan kan dat maar op één manier: door je te onderscheiden van andere werkgevers. Je bereikt dit door je eigen werkgeversmerk te ontwikkelen. In de hr-industrie wordt dit ook wel employer branding genoemd.


Je werkgeversmerk is de manier waarop jij je als werkgever profileert op de arbeidsmarkt. Denk daarbij aan je socialmediaprofiel, de tone-of-voice van je vacatureteksten, de missie en visie op je website, maar ook je bedrijfscultuur, je kernwaarden en de manier waarop je wervings- en selectietraject is ingericht.

Benieuwd hoe je een sterk werkgeversmerk bouwt? Dan helpen onderstaande stappen je verder:

  • Ontwikkel een werken bij-website met een layout die past bij jouw bedrijf. Zorg dat deze website interactief aanvoelt en voldoende informatie biedt over je bedrijfscultuur, je missie en visie, je kernwaarden en je organisatie in het algemeen. Deze wervingswebsite vormt de basis van heel je recruitingproces.
  • Schrijf leuke en in het oog springende vacatures die mensen ook écht aanspreken. Voeg bijvoorbeeld een alinea toe waarin je een typische dag bij jou op het werk beschrijft. Dit geeft sollicitanten een goed beeld van wat ze kunnen verwachten.
  • Neem deel aan carrièrebeurzen in de regio, zodat je in contact komt met (jonge) werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Of organiseer een open dag voor werkzoekenden, waarin je laat zien wat er achter de schermen bij jouw bedrijf gebeurt.
  • Plaats je vacatures op online kanalen zoals Indeed, LinkedIn en Magnet.me, zodat je maximaal bereik genereert onder je doelgroep.
  • Werk een onboardingstrategie uit, zodat je precies weet hoe het sollicitatie- en inwerktraject van nieuw personeel eruitziet. Een groot voordeel hiervan is dat je deze onboarding met sollicitanten kunt delen, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

Valkuilen voorkomen? Boek een gratis strategische sessie

Heb je het gevoel dat je vastzit met je onderneming? En wil je meer uit je bedrijf en jezelf halen? Dan bied ik je een exclusieve gratis strategische sessie aan van maar liefst 90 minuten. Tijdens deze sessie ontdekken we samen wat jouw valkuilen zijn en hoe we die kunnen voorkomen. Ook brengen we in kaart wat er minder goed gaat in je onderneming en wat je kunt doen om hier vooruitgang in te boeken. Meer weten? Neem contact met me op!