BLOGS

Lees hier de beste tips en adviezen voor business improvement

Personal branding: in 4 stappen naar lokale autoriteit in je vakgebied

Personal branding is een hot item in de marketingwereld. Door aan je persoonlijke merk te bouwen als ondernemer, groei je uit tot een autoriteit in je vakgebied. Het doel: binnen jouw doelgroep bekendstaan als dé kenner in jouw regio. Dit is vooral belangrijk voor ondernemers wiens persoonlijkheid een belangrijke rol speelt tijdens hun werk, zoals personal trainers, publieke sprekers, makelaars en weddingplanners, om maar wat voorbeelden te noemen.

Lees verder

5 redenen om je tarief te verhogen (en hoe je dit aanpakt)

Het leven wordt steeds duurder. De prijs van benzine, boodschappen en energie is hoger dan ooit en dat is ook in je onderneming voelbaar. Toch durven veel ondernemers hun tarieven niet te verhogen. Ze zijn bang dat een prijsverhoging leidt tot boze of zelfs vertrekkende klanten. Ook is er de angst dat het werk opdroogt omdat de concurrent wellicht goedkoper is.

In dit blog leg ik je uit waarom je niet bang hoeft te zijn om je tarieven te verhogen. Ik geef je vijf goede redenen om dit kwartaal een prijsverhoging door te voeren en leg je uit hoe je dit richting je klanten communiceert.

4 vragen die jou een betere ondernemer maken

Weet je wat het belangrijkst is in mijn werk als businesscoach? De juiste vragen stellen. Goede vragen leiden namelijk tot zelfreflectie, en zelfreflectie leidt tot waardevolle inzichten. In dit blog deel ik vier vragen die jou een betere ondernemer maken.

Zo coach ik ondernemers in 6 stappen naar succes

Voordat ik businesscoach werd, werkte ik jarenlang als managing director in de zakenwereld. Daar deed ik enorm veel ervaring op in het managen van mensen en processen. Toen ik coach werd, wilde ik deze kennis graag inzetten. Maar hoe giet je zoveel kennis en ervaring in één model?

Voor een antwoord op die vraag, hoefde ik het wiel gelukkig niet opnieuw uit te vinden. Toen ik kennismaakte met ActionCOACH, ontdekte ik namelijk dat deze methode dé alles-in-een-oplossing biedt voor het coachen van ondernemers.  

Benieuwd geworden? In dit blog leg ik je uit wat deze coachingsmethode precies inhoudt en hoe ik samen met jou in zes stappen aan het succes van je bedrijf werk.

Kun je geen personeel vinden? Deze 5 inzichten helpen je verder

De werkloosheid in Nederland is lager dan ooit, terwijl de behoefte aan personeel nog nooit zo hoog was. Bedrijven in bijna alle sectoren hebben daardoor moeite met het vinden van personeel. Misschien herken je dat wel en kamp je zelf ook met personeelstekort.

Toch zijn er ook bedrijven waar de sollicitanten voor in de rij staan. Wat is hun geheim? En wat kunnen andere ondernemers daarvan leren? In dit blog geef ik je vijf successtrategieën voor het werven van personeel in tijden van schaarste.

Met dit geheim pak je voorsprong op je concurrenten

Concurreren is gezond. Het is dé motor om te innoveren en te groeien. Maar hoe blijf je concurrenten een stapje voor? En hoe behoud of vergroot je marktaandeel? Het antwoord daarop is veel simpeler dan je denkt: door te werken aan jouw merkverhaal.

Veel bedrijven hebben een mooi product en een goede dienstverlening, maar ze beschikken niet over een onderscheidend verhaal. Op hun website vind je geen missie en visie die hun doelgroep inspireert. Geen merkbeloftes die de doelgroep tot actie beweegt. Geen storytelling waar mensen zich mee identificeren.

Delegeren kun je leren: een stappenplan

Delegeren. Als ondernemer weet je dat het nodig is, maar lukt het je ook? De kans is groot dat het antwoord ‘nee’ is. En dat is heel normaal, want je stopt je ziel en zaligheid in je bedrijf en je wilt dat alles perfect verloopt. Taken uit handen geven, is daardoor erg lastig.

Toch is het belangrijk om te leren delegeren. Je speelt daardoor tijd vrij om te werken aan andere belangrijke zaken, zoals sales en relatiemanagement. En misschien nog wel belangrijker: door te delegeren, creëer je een betere werk-privébalans.

3 valkuilen waar elke ondernemer mee te maken krijgt (en hoe die te voorkomen)

Elke ondernemer krijgt te maken met valkuilen. En die ontdek je vaak pas als je erin stapt. Dat hoeft niet erg te zijn, want door af en toe op je bek te gaan, leer je van je fouten. Maar er zijn ook valkuilen waarin je vast blijft zitten. Deze valkuilen zitten je succes als ondernemer in de weg. In dit blog geef ik je daar drie voorbeelden van en leg ik uit hoe je hiermee omgaat.

In 4 stappen naar een succesvol kwartaal als ondernemer

Als ondernemer is het belangrijk om langetermijndoelen te hebben. Maar ook om deze doelen op te delen in doelstellingen voor de korte termijn. Je werkt daarmee stapsgewijs aan de groei van je bedrijf en voorkomt dat je het overzicht kwijtraakt. Wil jij een succesvol kwartaal boeken als ondernemer? En wil je de controle terugpakken over je bedrijf? Dan helpen onderstaande vier stappen je op weg.

Wat ga jij anders doen dit jaar? 6 tips voor ondernemers

Het nieuwe jaar is aangebroken en je gaat met een stel goede voornemens op zak aan de slag. Maar gaat er écht iets veranderen dit jaar? Of trap je onverhoopt toch weer in dezelfde valkuilen? In dit blog geef ik je 6 tips om van 2024 een topjaar te maken als ondernemer.

Stappenplan: zo reflecteer je op je jaar als ondernemer

Het jaar is weer bijna voorbij en voor je weet is het weer januari.  Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Misschien heb je zelfs al een lijst met goede voornemens gemaakt voor je bedrijf. Maar heb je ook gereflecteerd op jouw jaar als ondernemer? In dit blog leg ik je uit waarom reflecteren op je ondernemersjaar belangrijk is en hoe je dit in vier simpele stappen aanpakt.

7 voornemens voor jouw onderneming in 2024

Nog een paar weken, dan breekt er weer een nieuw kalenderjaar aan. Een mooi moment om te reflecteren op je ondernemersjaar, maar ook om voornemens te maken voor je bedrijf in 2024. In dit blog geef ik je zeven voorbeelden van goede voornemens die jouw onderneming helpen groeien.

De controle terugpakken over je bedrijf: 5 essentiële stappen

Je bent ondernemer geworden omdat je vrijheid wilt, maar is dat ook gelukt? Veel ondernemers hebben het te druk om überhaupt over die vraag na te denken. Ze zijn alleen maar bezig met uitvoerende taken en werken daardoor enkel IN hun bedrijf, in plaats van AAN hun bedrijf. En dat laatste is nu juist zo belangrijk als je ondernemer bent.

Heb jij soms het gevoel dat je de koers van je bedrijf niet langer zelf bepaalt? In dit blog ontdek je in 5 eenvoudige stappen hoe je de controle over je bedrijf terugpakt en weer plezier krijgt in het ondernemerschap.

De kracht van versimpelen: zo maak je je werk weer leuk

Als ondernemer wil je niet alleen geld verdienen en goed werk leveren. Je wil ook dat je werk leuk is. En laten we eerlijk zijn, als we druk bezig zijn met de stapel werk die op ons bureau ligt, vergeten we soms om ook nog te genieten.

Om je werk weer leuk te maken, is versimpelen een belangrijke eerste stap. Want hoe simpeler je het maakt, hoe meer overzicht je hebt. Hiermee voorkom je dat je je overprikkeld voelt en dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Zo bespaar je wel tot 4 uur per week per Artificial Intelligence (AI)

Als businesscoach spreek ik dagelijks met ondernemers over hun bedrijf. Als ik vraag hoe het gaat, is ‘druk, druk, druk’ een vaak gehoord antwoord. Met druk zijn is niets mis, maar wanneer ik doorvraag, blijkt dat veel ondernemers druk zijn met de verkeerde dingen.

Dat heeft grote gevolgen voor je onderneming. Wanneer je constant druk bent, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je kunt zo hard werken als je wilt, maar zolang je alleen IN je bedrijf werkt en niet AAN je bedrijf, blijft er geen tijd over om écht te ondernemen.

Nieuwe klanten werven in 5 simpele stappen

Nieuwe klanten werven; als ondernemer kun je er niet omheen. Toch hebben veel ondernemers een ambivalente relatie met sales. Ze hebben er simpelweg geen plezier in of weten überhaupt niet waar ze nieuwe klanten kunnen vinden.

Voor deze groep ondernemers geldt vaak dat ze afhankelijk zijn van sales die via via binnenkomen. En dat is niet zonder risico’s. Als ondernemer wil je niet afhankelijk zijn van verkoopgeluk, maar van een goed doordachte salesstrategie. Dat geeft je meer controle over je omzet en verzekert het voortbestaan van je bedrijf.