De kracht van versimpelen: zo maak je je werk weer leuk

Als ondernemer wil je niet alleen geld verdienen en goed werk leveren. Je wil ook dat je werk leuk is. En laten we eerlijk zijn, als we druk bezig zijn met de stapel werk die op ons bureau ligt, vergeten we soms om ook nog te genieten.

Om je werk weer leuk te maken, is versimpelen een belangrijke eerste stap. Want hoe simpeler je het maakt, hoe meer overzicht je hebt. Hiermee voorkom je dat je je overprikkeld voelt en dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

1. Bepaal wat je leuk vindt aan je werk (en wat niet)

Je werk kan niet altijd leuk zijn. Saaie en repetitieve taken zijn bijvoorbeeld minder leuk dan taken die creativiteit vergen. En voor de ene klant is het nu eenmaal een stuk leuker om te werken dan voor de andere.

Om je werk simpeler en leuker te maken, is het zaak dat je eerst bepaalt waar je van geniet en waar je minder plezier in hebt. Een belangrijke vraag die je hierbij kan helpen, is als volgt: Wat zijn de werkzaamheden waar je oprecht enthousiast van wordt?

Sales en relatiemanagement

Sommige ondernemers worden dolenthousiast van het werven van nieuwe klanten. Hoe meer contact ze hebben met klanten, hoe leuker ze het vinden. Maar er zijn ook ondernemers die sidderen bij de gedachte aan sales-pitches en acquisitie.

Vakmanschap en creativiteit

Andere ondernemers worden vooral blij van het inhoudelijke deel van hun werk. Ze kunnen daar hun creativiteit en vakmanschap in kwijt en vinden het heerlijk om een goed resultaat te behalen voor hun klanten. Maar geloof het of niet: er zijn ook ondernemers die dit soort werk liever delegeren, zodat ze tijd overhouden voor sales en management.

Management en leiderschap

Weer andere ondernemers worden enthousiast van het aansturen van hun team. Mensen in hun kracht zetten is een geweldige kwaliteit, zeker als je een flink team van werknemers onder je hebt. Maar laten we eerlijk zijn: er zijn ook ondernemers die het aansturen van hun team als een last zien en liever op pad zijn om new business binnen te halen.

2. Besteed uit waar je geen plezier in hebt

Je weet nu wat je leuk vindt aan het ondernemerschap en wat niet. Tijd om daar prioriteiten aan te hangen! Dat klinkt wellicht eng en ingewikkeld, maar in werkelijkheid valt dat reuze mee. Laat me je enkele voorbeelden geven:

  • Heb je een broertje dood aan sales? Neem dan een accountmanager aan om contact met klanten en prospects te onderhouden
  • Sta je liever niet zelf op de werkvloer? Zorg dan dat je over het personeel of de freelancers beschikt om het uitvoerende werk te doen
  • Heb je geen plezier in leidinggeven aan je personeel? Overweeg dan een manager aan te nemen of promoveer een ervaren medewerker tot teamleider

Door het werk dat je niet leuk vindt uit te besteden, houd je meer tijd over voor het werk dat je wél leuk vindt. Op de lange termijn leidt dat tot een succesvoller bedrijf, want werk dat je met plezier doet, levert altijd een hoogwaardig resultaat op.

3. Bepaal wat je kunt automatiseren of schrappen

Lukt het niet om te delegeren? Denk dan ook eens na over andere opties. Kijk bijvoorbeeld welke repetitieve, handmatige werkzaamheden je kunt automatiseren, bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie

Wist je bijvoorbeeld dat je je mailtjes kunt laten schrijven door de browserextensie ChatGPT Writer? En dat je tientallen uren per jaar kunt besparen op je boekhouding, door een softwareprogramma aan te schaffen?

En vraag je ook eens af: zijn er werkzaamheden in je bedrijf die je misschien zelfs kunt schrappen, omdat ze niet écht nodig zijn? Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van een product waar je veel tijd aan kwijt bent, terwijl de marge heel slecht is. Socialmediakanalen waar je geen tijd voor hebt, maar wel stress door ervaart. En wat dacht je van de samenwerking met klanten die helemaal geen match zijn met jou en je bedrijf?

4. Verander je mindset over ondernemerschap

Wanneer was de laatste keer dat je op een zonnige dag de deur uit stapte en oprecht genoot van de warmte van de zon op je gezicht? En wanneer was de laatste keer dat je uit eten ging met je partner en geen enkele keer je inbox checkte op je werktelefoon?

Veel ondernemers leven om te werken. Hun werk speelt de hoofdrol en hun privéleven is louter bedoeld voor de tijd die na het werk overblijft. Deze mindset leidt tot een enorme disbalans. Je maakt je werk hiermee te belangrijk en ondermijnt de waarde van vrije tijd, hobby’s, vrienden en familie. En dat is niet het enige probleem: je werk wordt ook een stuk minder leuk als dat het enige is waar je mee bezig bent.

Als ondernemer is je bedrijf een belangrijk deel van je leven, en dat is prima. Maar er is niemand die later als hij oud is, zegt: “Wat ben ik blij dat ik mijn hele leven alleen maar hard heb gewerkt.”

Plaats je onderneming dus in het juiste perspectief. Hard werken en geld verdienen is belangrijk en kan ook heel leuk zijn, maar het is niet het enige dat telt. Waar het écht om draait, is gezellig ontbijten met het gezin op zondagochtend. Een roman lezen in de zon op het balkon. Heerlijk uitwaaien met de hond op het strand. Werken aan dat hobbyproject waar je zo veel plezier in hebt. Een glas rosé drinken met vrienden op het terras. Op zaterdagochtend naar de voetbalwedstrijd van je zoon of dochter kijken.

Wat ga jij doen om je werk weer leuk te maken?