5 redenen om je tarief te verhogen (en hoe je dit aanpakt)

Het leven wordt steeds duurder. De prijs van benzine, boodschappen en energie is hoger dan ooit en dat is ook in je onderneming voelbaar. Toch durven veel ondernemers hun tarieven niet te verhogen. Ze zijn bang dat een prijsverhoging leidt tot boze of zelfs vertrekkende klanten. Ook is er de angst dat het werk opdroogt omdat de concurrent wellicht goedkoper is.

In dit blog leg ik je uit waarom je niet bang hoeft te zijn om je tarieven te verhogen. Ik geef je vijf goede redenen om dit kwartaal een prijsverhoging door te voeren en leg je uit hoe je dit richting je klanten communiceert.

5 goede redenen om je tarief te verhogen

Of het nu gaat om de winkel, de pomp, de industrie of de zakelijke dienstverlening: prijzen zijn altijd in beweging. Dat is het gevolg van een dynamische economie waarin vraag en aanbod fluctueren en er sprake is van inflatie. Ook jij als bedrijfseigenaar bent daaraan onderhevig. Daarom geef ik je hieronder vijf goede redenen om je tarieven te verhogen.

1. De inflatie neemt toe (en datzelfde geldt voor de koopkracht)

De afgelopen jaren maakte de inflatie een zigzaggende beweging. In 2022 lag die op maar liefst 11.6%, terwijl die dit jaar op 4.1% ligt en vermoedelijk zal dalen naar 2.9%. Dat er inflatie optreedt staat hoe dan ook buiten kijf en daar moet je als ondernemer op inspelen. Inflatie betekent namelijk dat de waarde van geld verandert. Het is dus heel normaal om hierop in te spelen met een prijsverhoging binnen je bedrijf. 

Door je tarief regelmatig aan te passen aan de inflatie, voorkom je dat je bedrijf financieel onder druk komt te staan en dat er problemen optreden in je cashflow. Voor je klanten maakt dat nauwelijks uit, want de koopkracht stijgt dit jaar met 2.7% en ligt daardoor ongeveer gelijk met de inflatie.

2. Je lasten zijn hoger dan voorheen

Ook voor ondernemers werd het leven de laatste jaren duurder. Aan de pomp, in de groothandel en ook in de cao van je personeel. Het laatste wat je wil, is dat je overhead groeit, terwijl je inkomen gelijk blijft. Dat leidt namelijk tot verlies. Pas je tarieven dus regelmatig aan om je bedrijf sterk en gezond te houden.

3. Je zit ramvol met werk

Een overvolle agenda is meestal een teken dat je tarieven te laag zijn. Door je prijs te verhogen, wordt je werklast automatisch lager. Je verdient daardoor meer geld, terwijl je minder werkt. Want geloof het of niet: soms is het een goede zaak als er wat minder klanten bij je aankloppen. Je voorkomt daarmee dat je uitsluitend IN je bedrijf werkt in plaats van AAN je bedrijf. En dat laatste is nu juist waar het ondernemerschap om draait.

4. Je wilt je bedrijf schaalbaar maken

Het verhogen van je tarief is een beproefde manier om je bedrijf schaalbaar te maken. Door je tarieven te verhogen, ontstaat er ruimte om te investeren in je bedrijf, zoals het aannemen van extra personeel, het verbeteren van je dienstverlening en het automatiseren van je bedrijfsprocessen. Een prijsverhoging is, kortom, een motor voor groei.

Dat werkt ook de andere kant op. Ik zie regelmatig ondernemers die naar een groter pand verhuizen, een extra leaseauto aanschaffen of hun personeelsbestand uitbreiden, terwijl hun tarieven hetzelfde blijven. Dat werkt enorm beperkend en legt onnodig druk op het bedrijf.

5. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt

Het uitstellen van een tariefverhoging kan op de korte termijn comfortabel lijken, maar hoe langer je wacht, hoe hoger de prijsverhoging die je moet doorvoeren. Je kunt dus veel beter elk jaar met een paar procent stijgen in prijs dan eens in de tien jaar heel veel.

Hoe bepaal je de hoogte van je nieuwe tarief?

Er zijn diverse formules waarmee je de hoogte van je tarief kunt berekenen, maar ik raad je aan om je prijs te baseren op:

  • Het inkomen dat je minimaal nodig hebt om je vaste lasten te betalen
  • Het uurtarief dat je concurrenten in jouw regio hanteren
  • De exclusiviteit van je product of dienst (als je een van de velen bent, kun je een minder hoog tarief vragen dan wanneer je uniek bent in wat je doet)

Laat je er liever een rekensom op los? Dan helpt onderstaande formule je op weg:

Gewenste bruto basisinkomen + bedrijfskosten + premies en verzekeringen / het aantal uren of eenheden dat je dit jaar verwacht te leveren = jouw standaardtarief

Prijsverhoging aankondigen bij klanten: hoe pak je dat aan?

Het aankondigen van een prijsverhoging voelt misschien als een spannend moment. Met de juiste aanpak hoef je je echter geen zorgen te maken. Ik raad je aan om het als volgt aan te pakken:

  • Kondig de prijsverhoging ruim van tevoren aan per mail of per brief (bijvoorbeeld drie maanden van te voren)
  • Leg uit waarom je kiest voor deze verhoging
  • Benadruk zo mogelijk de voordelen voor de klant zelf (een prijsverhoging biedt bijvoorbeeld ruimte om de kwaliteite van je dienstverlening te verbeteren en nieuw personeel aan te nemen, waardoor er meer capaciteit ontstaat)
  • Sluit af met een dankwoord over jullie fijne samenwerking

Voorbeeldbrief prijsverhoging

Beste [naam klant],

Via deze weg willen we je op de hoogte stellen van een wijziging in ons uurtarief. Vanaf [datum] wordt ons uurtarief [...] euro exclusief btw.

Het nieuwe tarief is gebaseerd op [noem redenen]. Dankzij dit nieuwe uurtarief ontstaat er ruimte om [noem voordelen die ook voor de klant van nut zijn].

We willen je hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en kijken uit naar een succesvolle voortzetting hiervan. Heb je vragen over onze tariefwijziging? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,


[Naam]

[Bedrijfsnaam]

Gratis strategische sessie van 90 minuten voor jouw bedrijf

Mijn naam is Peter Stip en ik ben businesscoach bij ActionCOACH. Wil jij je omzet verhogen en je bedrijf schaalbaar maken? Dan is het verhogen van je prijzen lang niet het enige wat je kunt doen. Ik vertel je er graag meer over tijdens een gratis online strategische sessie van 90 minuten waarin we praten over jouw ondernemersdoelen.

Boek een strategische sessie