4 vragen die jou een betere ondernemer maken

Weet je wat het belangrijkst is in mijn werk als businesscoach? De juiste vragen stellen. Goede vragen leiden namelijk tot zelfreflectie, en zelfreflectie leidt tot waardevolle inzichten. In dit blog deel ik vier vragen die jou een betere ondernemer maken.

1. Hoe kan ik mijn bedrijf unieker positioneren?

Hoe meer concurrentie je ervaart, hoe lager je je producten moet prijzen en hoe minder marge er overblijft. Je kunt dit voorkomen door je bedrijf unieker te positioneren.  Dit kan op verschillende manieren. Een goed voorbeeld daarvan is dat je je richt op één specifieke nichemarkt. Denk bijvoorbeeld aan een houtbewerkingsbedrijf dat exclusieve maatwerk vensterbanken levert en daardoor niet hoeft te concurreren met grote bouwmarkten die tegen bulkprijzen hout inkopen.

Ook kun je nieuwe strategische kansen benutten en daarmee de eerste zijn in een bepaalde markt. Goede voorbeelden daarvan zijn Uber en Airbnb, maar ook op kleine schaal is dit prima mogelijk. Misschien word jij wel het eerste bouwbedrijf in de regio dat prefab vrijstaande villa’s plaatst. Of de eerste horecazaak die gezonde lunches bezorgd bij kantoren in de nabije omgeving. Of het eerste hoveniersbedrijf dat tuinontwerpen maakt met artificial intelligence (AI). Een half uurtje brainstormen levert je zo tien ideeën op.

2. Hoe kan ik mijn inkomsten diversifiëren?

We hebben met corona gezien hoe gevaarlijk het is als je als ondernemer afhankelijk bent van één inkomstenstroom. Vooral de horeca had hier stevig onder te lijden. Toch waren er veel horecabedrijven die hier een slimme oplossing voor bedachten. Restaurant LLEV in Middelharnis bood bijvoorbeeld heerlijke maaltijden-to-go aan, waardoor ze toch een mooie omzet bleven draaien. En veel sportscholen die hun deuren moesten sluiten, gingen buiten verder met uitdagende strandbootcamps of sportlessen via een videoverbinding.

Heb jij al manieren gevonden om je inkomsten te diversifiëren? En zo niet, wat zou je dan kunnen doen om meerdere inkomstenstromen te genereren? Wie weet kun je jouw diensten wel in abonnementsvorm aanbieden, waardoor je een meer voorspelbare cashflow genereert. En wat dacht je van nevenactiviteiten zoals het aanbieden van consultancy of het geven van trainingen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

3. Hoe kan ik mezelf positioneren als thought leader?

Als ik “sportschoenen” zeg, aan welk merk denk je dan als eerste? Nike, natuurlijk! Toch komt dat niet omdat dit merk marktleider is. Andere merken in deze branche zijn ook heel groot, zoals Adidas en Puma. De reden dat je meteen aan Nike denkt, is omdat zij ‘thought leader’ zijn. Dat wil zeggen dat zij in hun vakgebied als dé autoriteit worden beschouwd.

Nike heeft dit niet bereikt door goede schoenen te verkopen en veel te adverteren, maar door intrinsieke meerwaarde te bieden. Nike is namelijk niet slechts een verkoper, maar een inspirator en voorloper in de industrie. Ze ontwikkelen apps die jou helpen met sporten, hardlopen en gezond eten. En ze hebben een levendige community van fans en influencers vergaard.

Wat kun jij doen om thought leader te worden in je industrie? Hoe zorg je ervoor dat je als dé autoriteit wordt gezien? Je hoeft daarvoor niet wereldwijd te denken - lokaal denken is genoeg. Start bijvoorbeeld een blog en een nieuwsbrief waarmee je je doelgroep in de regio bereikt. Of deel je expertise in podcasts, laat je interviewen door de lokale krant of organiseer symposia over je vakgebied.

4. Wat kan ik doen om klanten beter te begrijpen?

Als ondernemer ben je afhankelijk van je klanten. Zonder klanten geen omzet, zo simpel is het. Toch hebben veel ondernemers geen goed beeld van wie hun klanten zijn en waar hun behoeften liggen. Dat is zonde, want hoe beter je je klant leert kennen, hoe meer je voor hen kunt betekenen en hoe meer omzet je maakt.

Een simpele manier om je klanten beter te leren kennen, is door een enquête naar hen op te sturen. In deze enquête, die je desgewenst anoniem kunt laten invullen, kun je hen vragen om feedback over de samenwerking en de producten of diensten die je levert. Ook kun je hen in de enquête vragen wat je nog meer kunt doen om hen te helpen, nu en in de toekomst, en wat je mogelijk beter zou kunnen doen. Hier komen antwoorden uit voort waarmee je je dienstverlening significant kunt verbeteren.

Je kunt zo’n enquête ook gebruiken om meer te weten te komen over de demografische, geografische en psychografische kenmerken van de klant. Je krijgt daardoor een beter beeld van belangrijke kenmerken zoals geslacht, leeftijd, woonplaats, hobby, levensovertuiging, gezinssituatie en nog veel meer. Het is in dit geval wel belangrijk om de enquête anoniem af te nemen, zodat je geen privacy schendt en klanten niet ongemakkelijk maakt. De data die hieruit voortkomt kan écht het verschil maken in de positionering en strategie.

Meer uit je bedrijf halen? Boek een gratis strategische sessie

Mijn naam is Peter Stip en ik help ondernemers om meer uit hun bedrijf en hun leven te halen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Dan help ik je graag op weg tijdens een gratis strategische sessie. We bespreken dan in 90 minuten geheel vrijblijvend wat er beter kan in jouw onderneming en welke rol ik daarin kan spelen.

Boek een strategische sessie