Kritisch reflecteren op je ondernemersjaar: 6 vragen
Peter Stip
December 12, 2024
Kritisch reflecteren op je ondernemersjaar: 6 vragen
Het is december en het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Kortom: tijd om te reflecteren op jouw ondernemersjaar. Wat ging er goed? Waar liet je kansen liggen? En wat kun je daarvan leren om een betere ondernemer te worden? Hieronder geef ik je zes vragen om je op weg te helpen.
1. Wat kostte dit jaar te veel energie?
Dat ondernemen energie kost is niet erg, zolang het maar energie geeft. Toch zijn er taken en verantwoordelijkheden die meer van je vergen dan je lief is. Denk aan structureel overwerken vanwege een personeelstekort, worstelen met een negatieve cashflow of veel tijd kwijt zijn aan handmatige taken omdat je niet over automatiseringssoftware beschikt.
Wat kostte jou te veel energie dit jaar? En welke maatregelen kun je nemen om dit in het komende jaar te verbeteren? Ik geef je alvast wat suggesties:
Delegeer taken zoals marketing en boekhouding aan een freelancer
Schrap producten of diensten die veel tijd kosten en weinig rendement opleveren
Gebruik software om terugkerende taken te automatiseren, zoals Moneymonk voor je boekhouding en ChatGPT voor het beantwoorden van mails
Schakel een businesscoach in om slimmer te werken en meer rendement te behalen
2. Waar beleefde je het meeste plezier aan?
Sommige dingen zijn zo leuk dat je de tijd vergeet wanneer je ermee bezig bent. Welke zaken waren dat voor jou dit jaar? Misschien ben je dol op sales en acquisitie, of misschien vind je niets leuker dan werknemers coachen, strategisch aan de groei van je bedrijf werken of je klanten blij maken met jouw dienstverlening.
Wat je leuk vindt, is vaak ook datgene waar je goed in bent. Dus mijn advies voor het komende jaar is: doe meer van waar je goed in bent, en bekwaam jezelf in de zaken waar je slecht in bent. Dan worden ook die zaken plezierig om aan te werken. En heb je er echt geen zin in? Dan is uitbesteden altijd een optie. Door nieuw personeel aan te trekken bijvoorbeeld.
3. Op welke ontwikkelingen was je niet goed voorbereid?
Elke ondernemer loopt tegen verrassingen aan. En die zijn niet altijd aangenaam. Zo zag vrijwel niemand de coronacrisis of de economische recessie van 2008 aankomen. En ook op kleinere schaal zijn er ontwikkelingen die je bedrijf flink opschudden. Denk bijvoorbeeld aan een senior werknemer die onverwachts ontslag neemt. Of een grote winkelketen die het voortbestaan van jouw lokale winkel bedreigt.
Je kunt je als bedrijf niet overal tegen wapenen, maar op veel tegenvallers kun je je redelijk voorbereiden. Drie manieren om dat te bereiken in het komende jaar:
Zorg voor een gezonde liquiditeit, zodat je tegenvallers in je cashflow kunt opvangen
Diversifieer je portfolio, zodat je niet afhankelijk bent van één klant of één dienst
Verricht een SWOT-analyse, zodat je ontdekt wat je krachten en zwaktes zijn en welke kansen en bedreigingen de markt te bieden heeft
Breng in kaart welke 20% van je klanten goed zijn voor 80% van je omzet en werk actief aan het bevorderen van hun loyaliteit
Automatiseer terugkerende taken, zodat je meer tijd en middelen hebt om te werken aan innovatie en strategie
Investeer in de ontwikkeling van je team, zodat je bedrijf veerkrachtig blijft in economisch onzekere tijden
4. Welke targets heb je niet behaald, en hoe komt dat?
Ik zie het vaak zat gebeuren in mijn coachingsbedrijf: ondernemers die onrealistische forecasts opstellen en daardoor altijd het gevoel hebben dat ze falen. Het resultaat: hun bedrijf presteert fantastisch, maar ze zijn hartstikke ontevreden. Of misschien nog wel erger: ondernemers die helemaal geen targets hebben en maar wat aanmodderen.
Het is frustrerend om je targets te missen, maar het is ook een kans om te leren en te groeien. Misschien lag het probleem in een te ambitieuze planning, een gebrek aan focus, of externe factoren waar je beperkt invloed op had. Denk bijvoorbeeld aan personeelstekort, stijgende inkoopprijzen of toenemende concurrentie.
Welke targets heb jij niet gehaald dit jaar? Wat was daar de oorzaak van? En wat kun je volgend jaar doen om je targets wel te halen? Mijn advies: stel SMART-geformuleerde doelen en KPI’s op, meet elke maand je voortgang (liefst samen met je accountant) en blijf flexibel, zodat je kunt bijsturen wanneer dat nodig is.
5. Heb je het maximale uit je onderneming gehaald?
Ik schreef het hierboven al: sommige ondernemers modderen maar wat aan. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze geen strategisch plan hebben. Er wordt dus keihard gewerkt, maar er is geen stip aan de horizon.
Om het maximale uit je onderneming te halen, heb je een groeiplan nodig. Hierdoor weet je wat je per jaar, per kwartaal, per maand, per week en per dag wilt bereiken. Je hebt concrete KPI’s en weet dus waar je op moet sturen. Dit geeft niet alleen richting aan je bedrijf, maar het geeft ook veel voldoening. Je weet namelijk waar je het voor doet en waar je naartoe beweegt.
Als ondernemer ben jij de kapitein van het schip, niet de matroos. Dus als je alleen maar in het ruim aan het werk bent, verlies je je koers. Jij hoort aan het wiel te staan. En daarvoor moet je zoveel mogelijk tijd vrijspelen. Hoe je dat doet? Dat vertel ik je graag tijdens een gratis strategische sessie van 90 minuten, waarin we samen in kaart brengen hoe jij meer uit je bedrijf kunt halen.
6. Hoe was je balans tussen werk en privé?
Je zit nog druk achter je bureau te werken als je partner teleurgesteld opbelt dat die je bord macaroni maar in de magnetron heeft gezet. Pas als je op de klok kijkt, realiseer je je dat het al zeven uur in de avond is. En die filmavond met je kids, aankomende vrijdag? Die moet helaas wijken, want je hebt een spoedklus waar je echt niet omheen kunt.
Er zijn momenten in het jaar dat het werk even op de eerste plek komt. Dat is onvermijdelijk. Maar het is wel belangrijk om de balans te bewaren. Zo’n 35% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding - bij ondernemers ligt dit percentage nog hoger. Een belangrijke reden daarvoor is dat voor veel ondernemers het werk altijd op de eerste plek komt.
Merkte jij dat de balans tussen werk en privé zoek was dit jaar? Zoek de schuld dan niet meteen bij jezelf, maar kijk eerst naar de manier waarop je bedrijf is ingericht. Je tarieven zijn bijvoorbeeld te laag, waardoor je heel hard moet werken om rond te komen. Of je durft niet te delegeren, waardoor je zelf opdraait voor alle taken. En last but not least: je laat ook ‘s avonds de notificaties op je werktelefoon aan staan, waardoor je indirect nog steeds aan het werk bent.
Meer uit je onderneming halen? Boek een gratis strategische sessie van 90 minuten
Mijn naam is Peter Stip en als businesscoach help ik ondernemers om meer uit zichzelf, hun bedrijf en hun team te halen. Tijdens een gratis strategische sessie van 90 minuten gaan we met elkaar in gesprek en ontdekken we waar jouw groei ligt. We kijken naar hoe je bedrijf is ingericht, wat je doelen zijn en waar je ontwikkelpunten liggen op het gebied van sales, marketing en personeelsmanagement.