5 kritische vragen die je helpen om meer uit je bedrijf te halen

Peter Stip

January 21, 2025

5 kritische vragen die je helpen om meer uit je bedrijf te halen

5 kritische vragen die je helpen om meer uit je bedrijf te halen

Of het nu om omzet, personeel of dienstverlening gaat: als ondernemer ben je constant bezig met wat er beter kan in je bedrijf. In dit blog deelt businesscoach Peter Stip vijf kritische vragen die je hierbij helpen.

1. Jaag je op muizen of op antilopen?

De Republikein Newt Gingrich behoort tot de meest succesvolle politici uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Zijn tomeloze inzet om de Republikeinse invloed in het Huis van Vertegenwoordigers te vergroten, maakte hem politiek onsterfelijk. Toen Gingrich gevraagd werd naar het geheim van zijn succes, antwoordde hij: “Concentreer je op de grote dingen en laat de kleine dingen aan je voorbijgaan.” 

Hij gebruikte daarvoor de inmiddels beroemde analogie van de leeuw, de veldmuis en de antilope: 

De leeuw is prima in staat om een veldmuis te vangen, te doden en op te eten. Maar de energie die daarvoor nodig is, is niet evenredig aan de mate waarin de veldmuis de maag van de leeuw vult. Een leeuw die zijn dagen uitsluitend doorbrengt met het jagen op veldmuizen, zal uiteindelijk verhongeren. Dit is precies de reden dat een leeuw niet op veldmuizen jaagt, maar op antilopes. Hoewel de leeuw meer energie nodig heeft om een antilope te vangen en te doden, biedt de antilope voldoende calorieën om dagenlang van te leven.

Deze analogie is ook voor jou als ondernemer van toepassing. Vraag jezelf daarom af: jaagt mijn bedrijf op veldmuizen of op antilopes? De veldmuis stilt de behoeften van je bedrijf op de korte termijn, maar leidt uiteindelijk tot verhongering. De antilope kost beduidend meer energie om te vangen, maar garandeert je voortbestaan op de lange termijn.

Door op antilopes te jagen, hoef je je nooit meer bezig te houden met de jacht op veldmuizen. Met andere woorden: door je te focussen op de zaken die je bedrijf écht verder helpen, maak je veel andere zaken overbodig. Enkele voorbeelden daarvan:

  • Door je boekhouding te automatiseren, hoef je geen repetitief en handmatig werk meer te verrichten.

  • Door je personeelstekort op te lossen met een flexibele schil van freelancers, hoef je niet elke avond over te werken en ben je ook geen tijd meer kwijt aan zaken die aan het einde van de streep weinig opleveren.

  • Door vaarwel te zeggen tegen klanten die veel aandacht vergen en weinig omzet opleveren, houd je meer tijd over voor new business en upselling.

Hoe kun je de veldmuizen in jouw werk vervangen door antilopes? Welke taken worden hierdoor overbodig? En wat levert dit jouw organisatie op?

2. Wat is de taak die alle andere taken belemmert?

Deze tip komt van de schrijver en podcasthost Tim Ferriss. Hij stelt dat er vaak één taak is die al je andere taken in de weg zit. De kunst is om die ene taak als eerste op te pakken, zodat je ruimte vrijmaakt voor de overige taken. Enkele voorbeelden hiervan:

  • Vergaderen omdat dat nu eenmaal de gewoonte is - In plaats van je tijd te besteden aan acquisities en relatiemanagement, vergader je elke maandagochtend vier uren lang met je personeel, zonder dat hier een duidelijke agenda aan vastzit.

  • Handmatige administratie van klantgegevens - Je voert klantgegevens handmatig in via Excel, in plaats van een ERP-systeem aan te schaffen. Je hebt hierdoor onvoldoende tijd om je te concentreren op de zaken die er écht toe doen.

  • Handmatig verwerken van klantvragen - Je wordt overspoeld met klantvragen die eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden met een chatbot of FAQ-sectie op je website.

3. Wat gaat er op dit moment niet goed in je team?

Of het nu om personeelstekort, onderlinge spanningen of gebrekkige communicatie gaat: het succes van je bedrijf valt of staat met de prestaties van je medewerkers. Het is daarom erg belangrijk om hun welzijn goed in het oog te houden.

Wat gaat er op dit moment niet goed in jouw team? En wat kun jij als werkgever doen om dit te verbeteren? Ik geef je enkele voorbeelden:

  • Vraag een DISC-analyse aan. Hierdoor leren je medewerkers elkaar beter kennen en ontdekken ze hoe ze effectiever kunnen samenwerken.

  • Ga aan de slag met employer branding, waardoor je een aantrekkelijke werkgever wordt voor werkzoekenden in de regio en jezelf onderscheidt van de concurrentie.

  • Plan elk kwartaal een een-op-een-gesprek in met je werknemers, zodat je voeling met hen houdt en op tijd kunt bijsturen als ze niet lekker in hun vel zitten.


4. Welke klanten hebben meer aandacht nodig?

Zijn er klanten waar je al geruime tijd geen contact mee hebt gehad? Of zijn sommige klanten niet tevreden, maar heb je nog geen kans gezien om hen te bellen of bij hen langs te gaan? Mijn advies: plan twee uurtjes vrij in je agenda, pak je CRM-systeem erbij en breng in kaart welke klanten extra aandacht nodig hebben. Hiermee voorkom je dat klanten vertrekken of dat ze ontevreden zijn over je dienstverlening.


Als ondernemer ben je niet alleen leverancier, maar ook partner. Het bouwen van een relatie speelt daarin een cruciale rol. Door je klanten aandacht te geven en proactief met hen mee te denken, voorkom je dat hun klanttevredenheid daalt en dat ze hun heil uiteindelijk elders zoeken.

Bonustip: met de softwaretool Leadinfo kun je zien welke klanten je Algemene Voorwaarden-pagina bezoeken. Een bezoek aan deze pagina is vaak een indicator dat de betreffende klant van plan is om te vertrekken. Op deze pagina zien ze namelijk wat de voorwaarden zijn van de samenwerking en hoe ze die kunnen opzeggen. Als je via Leadinfo ziet dat een klant deze pagina bezoekt, kun je contact met hen opnemen om een gesprek in te plannen. Dat stukje extra aandacht kan net genoeg zijn om jouw klant te behouden.

5. Wat zou je moeten doen om je jaardoelen al in Q1 te bereiken?

Wederom een omdenkvraag van Tim Ferriss: welke maatregelen zou je moeten nemen om jouw doelen voor dit jaar al in het eerste kwartaal te bereiken? Door jezelf deze vraag te stellen, word je gedwongen om kritisch na te denken over je prioriteiten. Want wat als je slechts een vierde van de tijd krijgt die je normaal hebt, maar toch hetzelfde resultaat moet behalen? Welke taken zou je dan schrappen of delegeren? En waar zou je je op focussen?

Dit is vooral een gedachte-experiment. Maar het helpt wel om het kaf van het koren te scheiden. Je ontdekt hierdoor in een mum van tijd welke taken er écht toe doen, en welke taken vooral veel tijd kosten. Dit maakt het ook eenvoudiger om taken te delegeren aan je personeel. Als ondernemer wil je je immers niet bezighouden met 10 euro-taken, maar met 1.000 euro-taken.

Meer uit je bedrijf halen? Ik help je in 90 minuten op weg

Wil je de beste tips en tools om je bedrijf te laten groeien? Boek dan kosteloos een online strategische sessie van 90 minuten met businesscoach Peter Stip. Tijdens deze sessie bekijken we samen welke stappen nodig zijn om je bedrijf naar een nóg hoger niveau te tillen. Dat doen we aan de hand van de zes bewezen stappen van de ActionCOACH-methode, een wereldwijd coachingsprogramma voor ondernemers in het mkb. Benieuwd geworden? Plan dan via de link hieronder jouw vrijblijvende strategische sessie in.


Boek een strategische sessie

<All Posts