7 voornemens voor jouw onderneming in 2024
Peter Stip
October 29, 2024
7 voornemens voor jouw onderneming in 2024
Nog een paar weken, dan breekt er weer een nieuw kalenderjaar aan. Een mooi moment om te reflecteren op je ondernemersjaar, maar ook om voornemens te maken voor je bedrijf in 2024. In dit blog geef ik je zeven voorbeelden van goede voornemens die jouw onderneming helpen groeien.
Waarom zijn voornemens belangrijk voor ondernemers?
Als je nieuwjaar viert bij familie hoor je het regelmatig: “Ik doe niet aan goede voornemens. Ze werken toch niet.” Die opmerking komt niet uit de lucht vallen. De meeste mensen houden hun goede voornemens hooguit drie tot zes weken vol en vervallen dan weer in hun oude gewoontes.
Toch zijn goede voornemens essentieel voor je bedrijf. Ze helpen je om in kaart te brengen waar je naartoe wil en welke route je neemt om daar te komen. Hieronder leg ik je uit waarom ik als businesscoach belang hecht aan voornemens en hoe je ervoor zorgt dat je je voornemens dit jaar wél haalt.
Je kunt niet ondernemen zonder doelen
Ondernemen is meer dan enkel vakmanschap. Het draait om visie en strategie. Daar zijn doelen voor nodig, hoe concreter hoe beter. Die doelen helpen je om een plan van aanpak te formuleren en geven richting aan de koers van je bedrijf. Ze dragen bij aan je missie, je visie, je kernwaarden en de manier waarop je samenwerkt met klanten.
Voor mij is dit de belangrijkste reden om met voornemens te werken. Voornemens motiveren je namelijk om doelgericht aan de slag te gaan met de groei van je bedrijf.
Doelen maken ondernemen leuker
Ondernemen moet vooral en bovenal leuk zijn. Daar is elke bedrijfseigenaar het mee eens. Goede voornemens helpen je om meer plezier te beleven aan het ondernemerschap. Heb je die voornemens niet, dan weet je ook niet welke kant je op moet. Je groei stagneert daardoor en je komt in een sleur terecht.
Je maakt je succes meetbaar
Om je succes te meten, heb je metrics nodig. Die metrics maken meetbaar waar je groei ligt en hoe je deze groei kunt maximaliseren. Een goed voorbeeld daarvan is het stellen van een concreet omzetdoel. Ook automatiseren is een prima voorbeeld. Daarover lees je later in het blog meer.
7 goede voornemens voor jouw bedrijf in 2024
Hieronder vind je zeven goede voornemens voor jouw onderneming in het nieuwe kalenderjaar.
1. Bespaar tijd door te automatiseren
Wist je dat je met AI al gauw zo’n vier uur per week kunt automatiseren? En wist je dat een boekhoudprogramma je op jaarbasis meer dan honderd uur tijd kan besparen? Er zijn talloze onderzoeken naar de voordelen van automatisering. En die voorbeelden gelden niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor mkb’ers en zzp’ers.
Ben je benieuwd wat jij in 2024 kunt doen om je werk te automatiseren? Lees dan mijn blog over tijd besparen met artificial intelligence.
2. Maak je resultaten meetbaar
Ik schreef het zojuist al: door je resultaten meetbaar te maken, blijf je op koers en werk je doelgericht aan strategische groei. Dit bereik je door concrete doelen te stellen en hier KPI’s aan te hangen. Een goede manier om dit te doen, is door je doelen SMART te formuleren. SMART staat voor:
Specifiek
Meetbaar
Acceptabel
Realistisch
Tijdsgebonden
Het meetbaar maken van resultaten kan op talloze manieren. Je kunt bijvoorbeeld meten hoeveel tijd je bespaart met automatisering of hoeveel omzet je per maand draait. Ook je cashflow kun je prima meetbaar maken. En wat dacht je van het aantal uren dat je besteed per project? Je krijgt hierdoor inzicht in de kosten en baten per project en kunt je werkwijze op basis hiervan optimaliseren.
Enkele voorbeelden van SMART-geformuleerde doelen waarmee je je resultaten meetbaar maakt:
Ik wil binnen drie maanden vier uur per week besparen op mijn boekhouding door automatiseringssoftware aan te schaffen. In deze software wil ik een integratie om mijn uren bij te houden, zodat ik na drie maanden kan meten of het me daadwerkelijk gelukt is om hier tijd mee te besparen.
Ik wil uiterlijk 1 februari 2024 voor al mijn klanten een resultatendashboard hebben ontwikkeld dat maandelijks naar hen wordt verstuurd, waardoor ik zes uren per maand bespaar op het schrijven van een handmatig resultatenrapport.
3. Reflecteer maandelijks op je resultaten
Door regelmatig te reflecteren op je resultaten, voorkom je dat je uit koers raakt. Ik raad je aan dit in elk geval eenmaal per maand te doen. Tijdens zo’n reflectiemoment kun je jezelf onder meer de volgende vragen stellen:
Hoe waren mijn mijn omzet en cashflow deze maand? Is daar verbetering in nodig?
Welke klanten leverden me de meeste omzet op?
Welke repetitieve taken kostten me veel tijd en hoe kan ik die automatiseren?
Waar had ik plezier aan deze maand? En waar had ik geen plezier aan?
Welke taken pak ik op dit moment zelf op, terwijl ik die wellicht beter kan delegeren?
Zijn er deze maand fouten gemaakt waar ik van kan leren in de toekomst?
Hoeveel tijd heb ik AAN mijn bedrijf besteed in plaats van IN mijn bedrijf? Hoe kan ik dit in de toekomst nog beter doen?
4. Richt je op upselling en cross-selling
Als ondernemer besteed je veel tijd aan het genereren van new business. Dat is belangrijk: nieuwe klanten zijn essentieel voor een goede omzet. Toch vergeten veel ondernemers om zich ook op upselling en cross-selling te richten. Geld verdienen is op die manier vaak veel makkelijker.
Een goed voornemen voor het nieuwe jaar is om te ontdekken met welke trouwe klanten je de samenwerking kunt intensiveren. Het grote voordeel is dat hier geen acquisitie meer aan vooraf gaat; je hebt al een goede band met de klant, ze weten dat je kwaliteit levert en ze staan dus open voor het afnemen van meer diensten of producten.
5. Maak een not-to-do-list (belangrijk!)
De to-dolijst kennen we allemaal. Maar heb je ook wel eens gehoord van de not-to-do-list? Dit is een concept van schrijver en podcasthost Tim Ferriss. De not-to-do--list is een lijst van alle dingen die je niét meer wil doen. Dankzij het opstellen van zo’n lijst, voorkom dat je tijd verspilt. Dingen die je op je not-to-do-list kunt zetten:
Niet langer elk uur je mail checken, maar hooguit tweemaal per dag.
Geen repetitieve taken uitvoeren die je ook kunt automatiseren.
Alleen meetings accepteren wanneer duidelijk is waar ze over gaan, hoe lang ze duren en welke rol jij daarin speelt.
Geen nieuw werk aannemen wanneer dat ten koste gaat van je werk-privébalans (tenzij je deze werkzaamheden kunt uitbesteden).
6. Stap over je angst heen om te delegeren
Ondernemers die veel overwerken, hebben vaak moeite met delegeren. Ze willen alles zelf in de hand houden, maar lopen daardoor in zeven sloten tegelijk. Het resultaat: ze denken dat ze de controle houden, maar in werkelijkheid verliezen ze focus en boeken ze steeds minder resultaat.
Klinkt dit herkenbaar voor je? En werk jij ook veel te vaak over? Stap dan over je angst heen om te delegeren. Neem bijvoorbeeld een nieuwe werknemer aan die een deel van je uitvoerende taken kan overnemen. Of schakel een virtual assistant in die je agenda en je mailbox beheert. En automatiseer wat er te automatiseren valt. Dat is écht de moeite waard.
Is delegeren spannend? Natuurlijk! Maar je speelt er ook veel tijd door vrij. Die tijd kun je vervolgens besteden aan de doorontwikkeling van je onderneming. Of zoals ik dat zelf altijd noem: werken AAN je bedrijf in plaats van IN je bedrijf.
Bonustip: schakel de hulp in van een businesscoach
Heb je hulp nodig bij het opstellen van goede voornemens voor je bedrijf? Of heb je wel duizend ideeën, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan help ik je graag op weg tijdens een gratis strategische sessie. We bespreken dan in 90 minuten geheel vrijblijvend wat er beter kan in jouw onderneming en welke rol ik daarin kan spelen.