In 7 stappen naar een marketingplan voor het nieuwe jaar
Peter Stip
December 20, 2024
In 7 stappen naar een marketingplan voor het nieuwe jaar
Om je bedrijf te laten groeien, kun je niet zonder marketing. Toch zijn veel ondernemers hier niet op strategisch niveau mee bezig. Ze plaatsen af en toe een berichtje op social media, of schrijven vier keer per jaar een blog, en daar blijft het bij. Dat is enorm zonde, want door marketing strategisch in te zetten, kan je bedrijf een enorme groeispurt maken. In dit blog leg ik je in 7 stappen uit wat jij in het aankomende jaar kunt doen om de marketing van je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.
1. Maak een overkoepelende contentstrategie
Dankzij een contentstrategie weet je precies wanneer je wat plaatst, op welk kanaal en met welk doel. Je creëert dus synergie tussen je marketingactiviteiten. Je kunt een contentstrategie beschouwen als een soort kalender waarop al je marketingactiviteiten samenkomen. Hierdoor behoud je het overzicht.
Dankzij een contentstrategie zijn je marketingactiviteiten niet langer op zichzelf staand, maar maken ze deel uit van een groter geheel. Je schrijft bijvoorbeeld niet enkel een blog om deze op de website te plaatsen, maar deelt dit blog ook in je maandelijkse nieuwsbrief en op je socialmediakanalen. Datzelfde geldt voor whitepapers, SEO-teksten en andere publicaties.
Ik raad je aan om per kwartaal een contentstrategie te ontwikkelen. Je kunt dit doen in een eenvoudige tool zoals Trello, maar je kunt ook werken met een spreadsheet of met Notion, een projectmanagementtool die de laatste jaren erg populair is geworden. Twijfel je over hoe je dit aanpakt? Vraag dan eens aan ChatGPT of die je wat tips kan geven voor het opstellen van een professionele contentstrategie.
2. Start met personal branding op LinkedIn
Ondernemen draait niet alleen om je bedrijf, maar ook om jou. Zaken doen is een kwestie van mensenwerk, en hoe meer mensen op jou als persoon vertrouwen, hoe groter de kans dat ze met je willen samenwerken. Daarom is personal branding op LinkedIn een geweldige marketingtool.
Ik raad je aan om minimaal twee keer per week een bericht op LinkedIn te plaatsen. Dit kan een kijkje achter de schermen zijn, het delen van een trend of testimonial, het bezoeken van een klant of een persoonlijke anekdote waar je doelgroep inspiratie uithaalt. Wil je het écht goed doen? Voorzie je posts dan van multimedia, zoals een foto van jezelf, een interessante grafiek of een korte video.
Om je personal brand uit te bouwen, is het belangrijk om niet alleen te zenden, maar ook met je connecties in gesprek te gaan. Reageer dus actief op berichten op je tijdlijn en bouw aan waardevolle relaties met potentiële klanten, maar ook met je huidige klantenbestand.
3. Scoor nieuwe leads met een whitepaper
Als ondernemer richt je je het liefst op snelle sales, maar als het om marketing gaat, is dat niet de beste aanpak. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld slechts 3% van je doelgroep klaar is om te kopen. De overige 97% bevindt zich nog te vroeg in de klantreis. Kortom: het overgrote deel van je doelgroep moet stap voor stap gefunneld worden richting een sale.
Dit bereik je met leadgeneratie, zoals dat in marketing wordt genoemd. Leads zijn namen, telefoonnummers of e-mailadressen die mensen op je website achterlaten. Om deze leads te verzamelen, kun je onder andere een whitepaper aanbieden. Dit whitepaper kan in ruil voor een e-mailadres kosteloos door de websitebezoeker worden gedownload. De bezoekers krijgen daardoor waardevolle informatie en jij kunt hen vervolgens benaderen met e-mailmarketing.
Geen idee waar je over moet schrijven in het whitepaper? Hier zijn enkele voorbeelden:
Een boekhouder schrijft een whitepaper over 10 manieren waarop nieuwe ondernemers kunnen besparen op de belasting
Een hoveniersbedrijf schrijft een whitepaper met 7 tips om je tuin gezond te houden in de zomer
Een re-integratiecoach schrijft een whitepaper met inhoudelijke uitleg over hoe een re-integratietraject in zijn werk gaat
Een personal trainer schrijft een whitepaper met een compleet dieet- en sportprogramma voor aspirerende bodybuilders
4. Ga aan de slag met e-mailmarketing
Door eens per maand of per week een mailing te versturen, blijf je top-of-mind bij je klanten en creëer je thought leadership onder je doelgroep. Dankzij e-mailmarketing kun je enorm veel meerwaarde bieden. Je kunt bijvoorbeeld blogs, ebooks, kortingsacties, trends in je vakgebied, testimonials van klanten en belangrijke ontwikkelingen binnen je bedrijf delen.
5. Word beter vindbaar in Google met SEO
SEO is de afkorting van ‘search engine optimization’. In het Nederlands noemen we dat zoekmachineoptimalisatie. Onder SEO vallen alle activiteiten die jouw website beter vindbaar maken in Google. Het doel van SEO is om bovenaan de zoekmachine vertoond te worden op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw doelgroep. Een bouwbedrijf uit Rotterdam wil bijvoorbeeld zo hoog mogelijk scoren op het zoekwoord ‘dakkapel laten zetten in Rotterdam'.
Door elke week SEO-teksten te schrijven en deze op je website te publiceren, word je stap voor stap steeds beter vindbaar voor je doelgroep. Bij SEO komt een hoop kijken, dus neem de tijd om je hierin te verdiepen. Je kunt hiervoor de hulp inschakelen van ChatGPT, Claude of een andere AI-dienst. Een goed prompt dat je hiervoor kunt gebruiken, is als volgt:
“Hallo ChatGPT. Ik heb een bedrijf in [sector] en wil graag beter vindbaar worden op zoekwoorden rondom [dienstverlening]. Ik heb geen verstand van SEO, dus kun jij me stapsgewijs uitleggen hoe ik dit aanpak?”
ChatGPT is ook ideaal als schrijfassistent, maar zorg wel dat je de teksten van een persoonlijke touch voorziet. Hierdoor blijft je tekst authentiek en voorkom je dat het te algemeen wordt.
6. Werk aan je lokale naamsbekendheid
Is jouw bedrijf vooral lokaal actief? Dan is naamsbekendheid misschien wel je belangrijkste vorm van marketing. Om top-of-mind te raken in je eigen regio, moet je genoeg ‘herrie’ maken. Als mensen je bedrijf maar vaak genoeg tegenkomen, ben je uiteindelijk de eerste aan wie ze denken wanneer ze de diensten nodig hebben die jij aanbiedt.
Goede manieren om aan je naamsbekendheid te werken, zijn een gesponsord interview in de krant, deelname aan een lokale podcast, een advertisingcampagne op Meta, abri’s in het dorp of de stad waar je actief bent en last but not least: lid worden van regionale ondernemersclubs zoals BNI. Hoe vaker mensen je gezicht zien, hoe beter. Doen dus!
7. Maak je resultaten meetbaar en evalueer maandelijks
Marketing is één groot experiment. En om te ontdekken wat wel en niet werkt, heb je betrouwbare data nodig. Zorg dus dat je je marketingkanalen zo inricht dat je je marketingresultaten eenvoudig kunt inzien. Dit kan bijvoorbeeld in Google Analytics. Je weet hierdoor hoeveel mensen je website bezoeken, welke pagina's ze bekijken, hoeveel aanvragen je krijgt, hoe vaak je whitepaper is gedownload en op welke zoekwoorden je website vindbaar is.
Neem vervolgens elke maand de tijd om de resultaten te analyseren. Dit kan bijvoorbeeld elke laatste vrijdag van de maand. Door in de cijfers te duiken, ontdek je waar je groei ligt, wat je ontwikkelpunten zijn en welke marketingactiviteiten wel of juist geen vruchten afwerpen. Hier kun je je contentstrategie vervolgens op aanpassen.
Hulp nodig met je marketing? Boek een gratis strategische sessie van 90 minuten
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een marketingplan? En wil je de beste tips en tools om je onderneming in het nieuwe jaar te laten groeien? Boek dan een gratis strategische sessie van 90 minuten met businesscoach Peter Stip. In deze online sessie bekijken we samen hoe jouw bedrijf ervoor staat en welke stappen je kunt nemen om nog succesvoller te worden.