Nieuwe klanten werven in simpele stappen
Peter Stip
October 29, 2024
Nieuwe klanten werven in 5 simpele stappen
Nieuwe klanten werven; als ondernemer kun je er niet omheen. Toch hebben veel ondernemers een ambivalente relatie met sales. Ze hebben er simpelweg geen plezier in of weten überhaupt niet waar ze nieuwe klanten kunnen vinden.
Voor deze groep ondernemers geldt vaak dat ze afhankelijk zijn van sales die via via binnenkomen. En dat is niet zonder risico’s. Als ondernemer wil je niet afhankelijk zijn van verkoopgeluk, maar van een goed doordachte salesstrategie. Dat geeft je meer controle over je omzet en verzekert het voortbestaan van je bedrijf.
In 5 stappen naar meer sales voor je bedrijf
In dit blog leg ik in 5 stappen uit hoe je meer sales scoort en hoe je verkoop niet langer ziet als een ‘moetje’, maar als een uitdagende manier om je bedrijf te laten groeien.
1. Verdiep je in de psychologie achter sales
Er zijn honderden boeken geschreven over de psychologie achter sales. Al die boeken bieden weer andere tips en inzichten. Toch zijn er zaken die steeds weer terugkomen wanneer het gaat om succesvolle verkoop.
Het is allereerst belangrijk dat je je realiseert dat je niet kunt ondernemen zonder met sales bezig te zijn. Je bent van sales afhankelijk voor je omzet. En heb je geen plezier in verkoop, dan heb je waarschijnlijk ook geen plezier in ondernemerschap. Je bent daarin niet uniek; veel ondernemers zijn graag met hun vak bezig, maar zien sales als een noodzakelijk kwaad.
Dat komt vooral omdat ze een verkeerd beeld hebben van wat sales inhoudt. Sales draait namelijk niet om het scoren van omzet, maar om het helpen van je doelgroep. Omzet is daarbij geen doel, maar een gevolg. Door jezelf ten doel te stellen om je doelgroep écht te helpen, volgt de omzet vanzelf.
Sales wordt bovendien nooit plezierig als je al bij voorbaat van mening bent dat het een ‘moetje’ is. Start dus met een positieve mindset over sales. Het is hartstikke leuk om nieuwe klanten te leren kennen en hen te helpen met wat jij als ondernemer te bieden hebt. Dat is waar je het allemaal voor doet.
2. Verbeter je naamsbekendheid in de regio
Ben je vooral regionaal actief met je onderneming? Dan is naamsbekendheid je beste marketingmiddel. De kans is groot dat een aanzienlijk deel van je lokale doelgroep geen idee heeft wie je bent en welke diensten of producten je aanbiedt.
Je kunt dit veranderen door aan de slag te gaan met lokale advertising en public relations (PR). Laat jezelf bijvoorbeeld interviewen door de plaatselijke krant of door een lokale podcasthost, en vertel over wat jouw werk bijzonder maakt. Praat daarbij niet alleen over jezelf, maar juist ook over hoe jouw werk het verschil maakt voor anderen.
Een andere manier om jezelf in de kijker te spelen in je regio, is door socialmedia-advertenties in te richten en die te verspreiden onder de doelgroep in de stad of het dorp waar je actief bent. Door de advertenties lokaal in te richten (zowel qua tekst als qua visuals), creëer je herkenbaarheid bij de doelgroep. De interactie met je advertenties wordt hierdoor een stuk groter.
Een groot voordeel van social media is dat je je advertenties heel eenvoudig kunt targeten op geografische kenmerken, zoals de woonplaats of de regio eromheen. Je kunt binnen die geografie vervolgens ook andere kenmerken aanvinken, zoals interesses, leeftijd, gezinssituatie en meer. Hoe beter je deze targeting inricht, hoe specifieker de doelgroep waaraan jouw advertenties worden vertoond.
3. Maak een vacature-alert aan op online carrièreplatforms
Werk je als freelancer of zzp’er? Meld je dan aan voor online carrièreplatforms. Op deze platforms vind je regelmatig vacatures voor freelancers die tijdelijke, eenmalige of doorlopende klussen willen doen. Je kunt op dit soort platforms een vacature-alert aanmaken zodat je elke dag relevante vacatures in je inbox krijgt. Voorbeelden van dit soort platforms zijn Indeed en Google Jobs.
4. Besteed één dagdeel per week aan koude acquisitie
Koude acquisitie. Veel ondernemers huiveren al als ze het woord horen. Toch is koude acquisitie nog steeds een van de beste manieren om nieuwe klanten te scoren. Met koude acquisitie doel ik overigens niet op het bellen van 15 prospects per dag in de hoop dat er eentje ingaat op je aanbod. Ik doel op het versturen van wervende e-mails naar bedrijven die je graag als klant wilt hebben.
Om succesvol te worden in koude acquisitie, kun je beter niet met hagel schieten. Lukraak mails rondsturen heeft dus weinig zin; het kost veel tijd en levert je weinig op. Je kunt er veel beter voor kiezen om heel gerichte koude acquisitie te verrichten. Maak bijvoorbeeld een lijst met tien tot twintig ondernemers die je graag als klant wilt hebben. Verdiep je vervolgens in hun bedrijf en hun behoeften en stuur hen een acquisitiemail die hen écht meerwaarde biedt.
Zoals ik zonet al schreef: het draait bij acquisitie niet om omzet scoren, maar om klanten helpen. Die omzet komt vanzelf wel. Verstuur dus niet meteen een commercieel aanbod, maar start vooraan in de klantreis en houd in je achterhoofd dat elke prospect een funnel doorloopt alvorens die klant bij je wordt. Dit kun je doen door hen een waardevolle tip te geven voor hun bedrijf, of door hen kosteloos een ebook of whitepaper aan te bieden. Je maakt hen daarmee enthousiast over je dienstverlening, waardoor de kans een stuk groter worden dat ze met je in zee gaan.
5. Zet je huidige klanten in als ambassadeur
Een tevreden klant is je beste marketinginstrument. Dat komt omdat ze met enthousiasme over je vertellen aan hun vrienden, familieleden of aan ondernemers in hun netwerk. We noemen dit ook wel ambassadeurschap.
Wil jij je klanten tot ambassadeur maken van je bedrijf? Zet hun belangen dan voorop. Overtref hun verwachtingen, kom proactief met nieuwe ideeën en stel je op als strategisch partner. Door oprechte betrokkenheid te tonen, worden je klanten vanzelf fan van je.
Een andere manier om ambassadeurschap te genereren, is door je klanten te vragen een review achter te laten op Google. Zo zien andere potentiële klanten dat je een hoge beoordeling hebt. De kans is hierdoor een stuk groter dat je een aanvraag krijgt. Ook kun je testimonials op je website en socialmediakanalen plaatsen waarin je klanten aan het woord laat over jullie samenwerking. Deze vorm van sociaal bewijs is heel effectief. Uit onderzoek blijkt zelfs dat testimonial- en projectpagina’s tot de beste bezochte pagina’s behoren op bedrijfswebsites.
Meer tips nodig? ActionCOACH helpt je op weg
Vind je het lastig om nieuwe klanten te werven? Weet je niet goed waar je moet beginnen? Of heb je het simpelweg te druk om tijd vrij te maken voor sales? Dan ben je niet de enige.
Sales is een vak apart en lang niet elke ondernemer weet hoe je daar maximaal rendement uithaalt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van je salesstrategie? Stuur me gerust een bericht, dan plannen we een vrijblijvend gesprek in via Zoom.