Wat ga jij anders doen dit jaar? 6 tips voor ondernemers
Peter Stip
October 29, 2024
Wat ga jij anders doen dit jaar? 6 tips voor ondernemers
Het nieuwe jaar is aangebroken en je gaat met een stel goede voornemens op zak aan de slag. Maar gaat er écht iets veranderen dit jaar? Of trap je onverhoopt toch weer in dezelfde valkuilen? In dit blog geef ik je 6 tips om van 2024 een topjaar te maken als ondernemer.
1. Verminder overwerk met deze vier slimme vragen
Enkele jaren geleden publiceerde de Volkskrant dat ondernemers in het mkb gemiddeld zo’n 55 uur per week aan hun bedrijf besteden. Dat staat gelijk aan een werkweek van bijna zeven dagen. Begrijp me goed: er is niets mis met hard werken, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat al die 55 uren nuttig worden besteed.
Wat ik tijdens mijn werk als coach vaak zie, is dat er te veel tijd wordt besteed aan de verkeerde zaken. Ondernemers besteden bijvoorbeeld veel te veel tijd aan klanten die relatief weinig opleveren. En omdat ze zoveel werken, hebben ze niet de energie om écht gefocust te blijven. Het resultaat: ze werken trager, maken meer fouten en hebben minder plezier in hun werk.
Wil jij voorkomen dat je veel overwerkt zonder dat dit écht bijdraagt aan het succes van je bedrijf? Breng dan eens een week lang in kaart waar je tijd als ondernemer naartoe gaat. Schrijf bij al je werkzaamheden op hoe lang je er aan werkt, en kijk aan het einde van de week waar je procentueel het meeste tijd aan kwijt bent. Stel jezelf vervolgens bij elke taak de volgende slimme vragen:
Kan ik deze taak elimineren?
Zo niet, kan ik deze taak automatiseren?
Zo niet, kan ik deze taak delegeren?
Zo niet, kan ik deze taak versimpelen?
Door heldere prioriteiten te stellen (en streng te zijn voor jezelf), voorkom je dat ook jij die 55 uur per week aantikt.
2. Gebruik software en AI om je werk te versimpelen
In 2024 neemt de digitale transformatie wederom een vlucht. Dankzij AI en slimme software kunnen steeds meer werkzaamheden worden geautomatiseerd. Het gaat daarbij vooral om repetitieve en tijdrovende zaken.
Wist je bijvoorbeeld dat je met automatisering tot wel 138 uur per jaar kunt besparen op je boekhouding? En wist je dat je gewoon aan ChatGPT kunt vragen of die je mailtjes wilt schrijven en je socialmediaposts wilt maken? Andere zaken die je kunt automatiseren zijn je CRM-systeem, de onboarding van nieuwe werknemers en het analyseren van je website- en marketingstatistieken.
Wil jij tijd besparen door te automatiseren? Vraag je dan allereerst af met welke tijdrovende en repetitieve zaken je dagelijks te maken krijgt. Zijn er tools op de markt die je hierin kunnen ondersteunen? En zo ja, zijn die het geld waard? Een goede kosten-batenanalyse kan je helpen om dit te bepalen.
3. Stop met onthouden, start met opschrijven
Je kent dat wel: je bent druk bezig met een offerte wanneer je gebeld wordt door een klant. Je neemt op en zegt: “Ik bel je straks even terug, oké?” Maar van dat terugbellen komt niets terecht. Waarom? Omdat je het vergeet. Je bent zo druk met je werk dat je er niet meer aan denkt.
De beroemde productiviteitsgoeroe David Allen schreef het al in zijn boek ‘Getting Things Done’: Your head is made for having ideas, not holding them. Oftewel, je hoofd is gemaakt om dingen te bedenken, niet om ze te onthouden.
Je kunt dit voorkomen door een zogenaamde ‘inbox’ voor jezelf te creëren. Daarin schrijf je alles op wat je moet onthouden of wat je te binnen schiet. Dit kan om een pak melk gaan dat je nog even wilt kopen op de terugweg naar huis, een ludiek idee voor een marketingcampagne of een belletje dat je nog moet plegen.
Aan het einde van de werkdag loop je je inbox na en bepaal je wat je met al deze to-do’s gaat doen. Sommige daarvan kun je inplannen in je agenda, andere kun je meteen oppakken omdat ze maar twee minuutjes duren. Weer andere zet je op een reviewlijstje voor later.
Door alles wat je moet onthouden, op te schrijven, voorkom je dat je hoofd overvol raakt. Je houdt je hoofd dus lekker leeg, waardoor er ruimte overblijft om creatief en productief te zijn. O, en wat die inbox betreft: dit kan een papieren to-dolijstje zijn, maar ook een handige to do-app op je telefoon. Google Keep en Microsoft To Do zijn daar goede gratis voorbeelden van.
Wil je een overvol hoofd voorkomen? Bekijk dan het seminar van David Allen op YouTube. Het duurt maar twintig minuten en is hartstikke interessant.
4. Stel concrete en haalbare SMART-doelen
Om je bedrijf structureel te laten groeien, is het belangrijk dat je je resultaten meetbaar en concreet maakt. Dit bereik je door je businessdoelen SMART te formuleren. Deze afkorting staat voor:
Specifiek
Meetbaar
Acceptabel
Realistisch
Tijdsgebonden
Hieronder vind je een voorbeeld van een SMART-geformuleerd doel:
Ik wil over drie maanden 20% groei in bruto omzet behalen door elke maand op de eerste vrijdag een mailing naar klanten te versturen met voorstellen voor upselling en cross-selling die hun bedrijf verder helpen.
Door je doelen SMART te formuleren, weet je precies wat je wilt bereiken, hoe je dat wilt doen en wanneer je dat wilt doen. Je voorkomt dat je doelen vaag blijven, waardoor je er niet aan toe komt of niet goed weet waar je moet beginnen.
5. Werk om te leven (in plaats van andersom)
In haar boek ‘The Top Five Regrets of the Dying’ schrijft Bronnie Wade over haar ervaringen in de palliatieve zorg. Ze formuleert in het boek de vijf meest voorkomende spijtbetuigingen van mensen op hun sterfbed:
"Ik wou dat ik de moed had gehad om trouw te blijven aan mezelf, en niet aan wat anderen van me verwachtten."
"Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt."
"Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten."
"Ik wou dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden."
"Ik wou dat ik mezelf meer geluk had gegund.”
De bevindingen van Bronnie Wade worden bevestigd door een onderzoek van twee wetenschappers genaamd Shai Davidai en Thomas Gilovich. Ook zij kwamen tot de conclusie dat opmerkelijk veel mensen op hun sterfbed er spijt van hadden dat ze te hard hadden gewerkt.
Ik ben zelf ook ondernemer en ik weet dus als geen ander hoe belangrijk de rol is die je onderneming speelt in je leven. Toch is het belangrijk om je werk niet in de weg te laten staan van je privéleven. Mijn tip: voorkom dat je leeft om te werken. Plan in je agenda doelbewust tijd in voor je gezin, familie en vrienden en leg je zakelijke telefoon in een laatje wanneer je tijd met hen doorbrengt.
6. Schakel de hulp in van een coach
Als businesscoach help ik je graag om meer uit je werk en je leven te halen. Niet door harder te werken, maar slimmer te werken. Dat doe ik volgens een bewezen methode die door tienduizenden ondernemers wereldwijd wordt toegepast.
Wil je daar meer over weten? Boek dan een gratis strategische sessie van 90 minuten waarin ik samen met jou bepaal waar jouw groeikansen liggen en hoe je een betere balans creëert tussen je werk en je privéleven.