5 taken die je vandaag nog kunt uitbesteden als ondernemer
Peter Stip
December 6, 2024
5 taken die je vandaag nog kunt uitbesteden als ondernemer
De meeste mensen die gaan ondernemen, doen dat omdat ze meer vrijheid willen. Toch komt daar in de praktijk vaak weinig van terecht. Veel ondernemers voelen zich een werknemer in hun eigen bedrijf. Ze willen de controle behouden over elk aspect van hun business, waardoor ze veel overwerken en niets durven delegeren. Dit lijkt slim, je bespaart er immers geld mee en waarborgt de kwaliteit van je werk. Maar er kleeft ook een groot nadeel aan: je werkt vooral IN je bedrijf in plaats van AAN je bedrijf. En dat laatste is nu juist waar ondernemerschap om draait.
In dit blog deel ik vijf taken die je als ondernemer vandaag nog kunt uitbesteden. Door te delegeren houd je eindelijk tijd over om strategisch aan je bedrijf te werken en de balans tussen werk en privé te herstellen. Doe er je voordeel mee!
1. Boekhouding en administratie
Je kent dat wel: je hebt de hele week hard gewerkt en op vrijdagmiddag, als je het liefst naar huis gaat om bij je gezin te zijn, ligt er nog een stapel administratie op je te wachten. Of het nu om salarisadministratie, debiteurenbeheer of factuur- en cashflowmanagement gaat: het kost een hoop tijd en daardoor ook een hoop geld.
Door je boekhouding en administratie uit te besteden, speel je al gauw zo’n twee tot vier uur per week vrij. Dit kan door je ouderwetse Excel-bestanden te vervangen door een geautomatiseerd en AI-gedreven boekhoud- of ERP-systeem, zoals Moneymonk of Exact Online. Maar ook door een externe partij in te schakelen die deze zaken voor je oppakt. Dat laatste is vaak het slimst, want je hebt er hierdoor zelf geen omkijken meer naar.
De kosten voor een boekhouder liggen gemiddeld op zo’n 60 euro per uur. Per jaar kost dit je hooguit een paar duizend euro. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook het risico op menselijke fouten. Een boekhouder heeft immers meer kennis van administratie dan jij. Ook kan de boekhouder je helpen bij je jaarafsluiting en de btw-aangifte. Een win-win dus.
2. Online marketing en PR
Elke ondernemer weet hoe belangrijk online marketing is. Maar af en toe een Facebook-post plaatsen of eens in de drie maanden bloggen, zet geen zoden aan de dijk. Online marketing wordt pas succesvol als je het structureel en campagnematig inzet. Als ondernemer heb je hier simpelweg te weinig tijd voor. Ook mis je de vakkennis om hier efficiënt mee aan de slag te gaan.
De oplossing: schakel een ervaren freelancer of marketingbureau in om je online marketing te beheren. Dit soort partijen weten precies hoe ze jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Dat doen ze met een doelgroep- en concurrentieonderzoek en met een strategisch onlinemarketingplan waarin alle vormen van marketing samenkomen: van adverteren in de zoekmachine tot organische vindbaarheid, en van socialmediabeheer tot e-mailmarketing en digitale PR.
De kosten van een freelancer liggen gemiddeld rond de 75 euro per uur. Voor een bureau zijn de tarieven vaak wat hoger: tussen de 90 en 125 euro. Door vooraf een budget vast te stellen, kan de marketeer eenvoudig bepalen wat er binnen jouw budget mogelijk is en daar een marketingplan op baseren. En het mooie is: een goed marketingplan levert je altijd meer op dan het kost.
3. Agenda-, telefoon- en emailbeheer
Word jij gek van al die telefoontjes en mailtjes? En is je agenda zo vol dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Dan is het tijd om een personal assistant (PA) aan te nemen. Dat kan in loondienst, maar ook gewoon freelance. Een PA beantwoordt jouw mailtjes, neemt je telefoontjes aan en plant afspraken in. Dit is voor jou een hele zorg minder, waardoor je eindelijk tijd hebt om te werken aan de zaken die écht belangrijk zijn.
Heb je fulltime iemand nodig om je hierbij te helpen? Dan kun je het beste een secretaresse aannemen. Gaat het om een paar dagen of uurtjes per week? Dan is een PA wellicht een betere keus. Je kunt echter ook kiezen voor een virtual assistant (VA). Deze gaat digitaal voor je aan de slag en werkt dus op afstand. Ook is een VA vaak het goedkoopst.
4. Facilitaire diensten
Ben jij aan het einde van de dag nog druk aan het opruimen en stofzuigen? Overweeg dan om een facilitair medewerker in te huren. Dit kan een schoonmaakbedrijf zijn, maar ook een zzp’er die zorgt dat jouw kantoor of bedrijfsruimte er weer piekfijn uitziet. Het grote voordeel is dat deze partijen helemaal niet duur zijn. Met een beetje geluk ben je voor zo’n twintig tot dertig euro per uur klaar. En als het om een zzp’er gaat, liggen de kosten vaak nog iets lager.
Een schone bedrijfsruimte is niet alleen representatief, maar voorkomt ook dat virussen en bacteriën zich verspreiden. Hierdoor voorkom je ziekte onder je personeel en sta je garant voor een nette en hygiënische werkomgeving. Fijn voor je werknemers, maar ook voor je klanten en bezoekers.
5. Sales en koude acquisitie
Heb je de capaciteit om te groeien, maar heb je geen tijd om koude acquisitie te verrichten? Dan is het inhuren van een sales-agency een goede investering. Zo’n agency gaat voor jou aan de slag om via telefoon, e-mailmarketing of LinkedIn automation potentiële klanten te benaderen voor jouw bedrijf. Dit levert je structureel leads op die je vervolgens zelf kunt opvolgen (of je kunt je PA vragen dit te doen).
Het inhuren van een sales-agency is vooral in combinatie met online marketing een efficiënte groeistrategie. De kosten zijn bovendien relatief laag; je betaalt gemiddeld tussen de 20 en 30 euro per uur. Er zijn ook agencies die op basis van no-cure-no-pay werken, waardoor je alleen betaalt voor gekwalificeerde leads.
Meer bereiken in minder tijd? 90 minuten gratis advies via Zoom
Wil jij meer vrijheid ervaren als ondernemer? En wil je eindelijk weer AAN je bedrijf werken in plaats van IN je bedrijf. Mijn naam is Peter Stip en tijdens een gratis strategische sessie van 90 minuten, geef ik je de tips en tricks die je nodig hebt om meer uit je onderneming te halen. De sessie is geheel vrijblijvend en je zit nergens aan vast, dus meld je nu aan!