Altijd aan het overwerken? In 5 stappen naar grip op je tijd

Peter Stip

December 6, 2024

Altijd aan het overwerken? In 5 stappen naar grip op je tijd

Altijd aan het overwerken? In 5 stappen naar grip op je tijd

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat zo’n 70% van de ondernemers regelmatig overwerkt. Vaak gaat het om 50 uur of meer per week. Voor veel ondernemers is het de norm dat ze ‘s avonds of in het weekend nog achter hun laptop zitten of op de werkplek rondlopen.

Misschien klinkt dat voor jou wel heel normaal, maar structureel overwerken is niet goed voor je. Het levert op de lange termijn gezondheidsklachten op en verstoort de balans tussen werk en privé. In dit blog geef ik je zes tips om minder over te werken en de controle terug te pakken over je tijd.

Herken jij deze vier oorzaken van overwerk?

Als businesscoach werk ik samen met tientallen ondernemers die meer uit hun bedrijf en hun leven willen halen. Voor veel van die ondernemers geldt dat ze structureel overwerken en hier graag iets aan willen doen. Als ik hen vraag naar de oorzaken van hun overwerk, krijg ik meestal deze antwoorden:

  • Ik vind het lastig om mijn werk uit handen te geven aan personeel. Ik doe het liever zelf, zodat ik zeker weet dat het goed wordt uitgevoerd.

  • Ik wil mijn werk graag delegeren zodat ik meer tijd overhoud, maar ik kan geen personeel vinden en kamp met een onderbezetting.

  • De stapel werk wordt steeds groter, dus ik kan onmogelijk minder gaan werken.

  • Ik heb te veel werk als zzp’er, maar ik zie de stap naar personeel niet zitten.

6 oplossingen om minder over te werken

In mijn werk als businesscoach heb ik de nodige tools ontwikkeld om overwerk terug te dringen. Hieronder deel ik er zes waar je vandaag nog mee aan de slag kunt om overwerk terug te dringen. Doe er je voordeel mee!

1. Verhoog je prijzen

Het klinkt hard, maar als je te veel werk hebt, ben je waarschijnlijk te laag geprijsd. Door je tarieven te verhogen, creëer je een betere balans tussen werk en omzet. Ook leidt een eventuele afname in werk niet tot omzetverlies en heb je bij een toename in werk meer capaciteit om personeel aan te nemen of zzp’ers in te schakelen. Je kunt, kortom, delegeren. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan mijn blog over het verhogen van je tarief.

2. Automatiseer, elimineer, delegeer en versimpel

Met de opkomst van SaaS-oplossingen en kunstmatige intelligentie kun je steeds meer taken automatiseren en versimpelen. Dat geldt voor boekhouden (Moneymonk), socialmediaberichten inplannen (Buffer), teksten controleren op spel- en stijlfouten (Gemini), rechtenvrije afbeeldingen genereren (Midjourney), mailtjes beantwoorden (ChatGPT Writer), notulen maken tijdens een online vergadering (Otter.ai), documenten, video’s en papers samenvatten (ChatGPT) en brainstormen over nieuwe ideeën (Microsoft Copilot).

De volgende vragenlijst kan je helpen om per taak tijd te besparen:

  1. Kan ik deze taak automatiseren?

  2. Als ik deze taak niet kan automatiseren, kan ik het dan schrappen?

  3. Als ik deze taak niet kan schrappen, kan ik het dan delegeren?

  4. Als ik deze taak niet kan delegeren, kan ik het dan versimpelen?



3. Pas het Pareto-principe toe

Het Pareto-principe wordt ook wel de 80/20-regel genoemd. Er zijn uitzonderingen op deze regel, maar voor de meeste bedrijven geldt dat zo’n 20% van hun producten, klanten en activiteiten verantwoordelijk zijn voor 80% van hun omzet, en andersom.

Je kunt het Pareto-principe eenvoudig in je voordeel gebruiken. Breng in kaart welke 20% van je klanten, producten en activiteiten je 80% van je succes oplevert - zowel qua werkplezier als qua omzet en bedrijfsgroei. Op basis hiervan kun je slimmere beslissingen maken. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je productgamma schrappen, omdat het weinig oplevert en veel tijd kost. Ook kun je overwegen bepaalde klanten uit te besteden aan een andere partij, zodat je meer tijd vrijspeelt.

4. Creëer een flexibele schil van zzp’ers

Het is de laatste jaren bijzonder lastig om gekwalificeerd personeel te vinden. Dit komt niet alleen door een tekort aan werkzoekenden, maar ook door een opkomst van freelancers en zzp’ers.

Als ondernemer kun je hier voordeel uit halen. Zolang je geen vast personeel kunt vinden, kun je bepaalde zaken prima uitbesteden aan een zzp’er in de regio. Dat scheelt een hoop gedoe met contracten, pensioenen en loonadministratie. We zien dit al op alle niveaus gebeuren. In de bouw en de techniek is het zo onderhand de norm om met zzp’ers te werken, maar ook in marketing, communicatie, design en sales zien we steeds meer bedrijven die samenwerken met freelancers.

5. Schakel de hulp in van een businesscoach

Kom je er zelf niet uit en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kan een coach je helpen om weer grip te krijgen op je tijd. En dat hoeft echt niet duur te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat ik jou een gratis strategische sessie van 90 minuten cadeau doe? Meer informatie daarover vind je hieronder.

Gratis strategische sessie van 90 minuten voor jouw bedrijf

Mijn naam is Peter Stip en ik ben businesscoach bij ActionCOACH. Wil jij overwerk terugdringen en een betere balans creëren tussen werk en privé? Ik vertel je er graag meer over tijdens een gratis online strategische sessie van 90 minuten waarin we praten over jouw ondernemersdoelen. Het is geheel vrijblijvend en je zit nergens aan vast - meld je aan via de button hieronder!

Boek een strategische sessie

<All Posts